2011-05-28

John Lennon - Jealous Guy (John Lennon cover)

Lennon tavaly volt 70 éves. Akkor, a Facebookon, Lennon tiszteletére a következő kacifántos történettel ajánlottam ismerőseimnek a Jealous Guy dalát.



Lennon a szóban forgó szerzeményt 1968-ban írta Child of Nature címmel egy feladat megoldásaként, amit Maharishi Guru adott neki és Paul McCartney-nak (még a feltöltődésre kitalált és kissé furán alakult Indiai vakációjukon.)

A feladat egyszerű volt. A Guru két ganja között választott egy témát amire mindkettőjüknek írni kellett egy dalt.
A contestben Paul nyert. Mother Nature's Son című dala a Beatles legtöbbre értékelt korongján, a Fehér Albumon jelent meg, és bár Lennon összesen háromszor rögzítette a témára írt saját szerzeményét, maga sem találta dalát jónak és nem jelentette meg.

...egészen 1971-ig, amikor alkotói válságának legmélyebb bugyraiban Lennon elővette a dalt, kidobta Maharishi buta témáját és lecserélte a szöveget. Megszületett a Jealous Guy. Lennon talán legnagyobb slágere. Bár kislemezre csak 1985-ben került, az Imagine nagylemezen azért ott volt '71-ben.
Sajnos a kritikusok alulértékelték a szerzeményt és a kiadó sem bízott benne, ezért nem kapott támogatást és kislemezt sem.

Aztán 9 évvel később, 1980-ban Lennont lelövi Mark David Chapman és a Roxy Music frontembere, Bryan Ferry, éppen futó turnéjának minden állomásán elénekli a dalt Lennon tiszteletére.
A siker óriási, ezért 1981-ben Ferry stúdioban is felénekli a Jealous Guy-t és kislemezként is kiadja a Polydorral.

A dal tarol. A kislemez rakétaként száguld felfelé a chartokon és azonnal a listák élére tör, majd két hétig ott is marad. Ez lett a Roxy Music egyetlen No1 slágere.

Lennon kiadója, a Pharlophone rájön, hogy mekkora bakot lőttek. A dal a Roxy Music-ot emeli fel és ismerteti meg a világgal. A tény, hogy ez egy Lennon dal, háttérbe szorul. A Polydor 1982-ben ráteszi a dalt a Roxy Music nagylemezére is, így a Pharlophone várni kényszerül, mert úgy ítélik a helyzetet, hogy a Roxy verziójával egyidőben egy 10 évvel régebbi felvételt kislemezen kiadni üzleti bukás lenne.

Egészen 1985-ig várnak. De ekkorra már kb. nyolcvanan dolgozták fel a Jealous Guy-t és a '71-es felvétel, 14 évvel a megszületése után, már "csak" a 65. helyig mászik fel a chartokon. Ez persze csak annyit jelentett, hogy a rajongók nem vártak '85-ig. Az évek alatt szépen begyűjtötték Lennon '71-es Imagine nagylemezét és nem vették meg a kislemezt olyan nagy számban, ahogy az a nagylemez megjelenésével egyidőben elvárható lett volna.

De térjünk vissza még egy percre Maharishi 1968-ban kiadott contestjére.
Végül, 14 évvel a feladat kiosztása és 5 évvel Lennon halála után, mégis Lennon nyert. Toronymagasan.
A beszívott guru nem kispályázott. Az egész világgal játszott.
Korábban ugyanis azt nyilatkozta, hogy akár egyetlen mondat is változtathat a világon. Aztán két zsenit használt fel, hogy bizonyítson.

- A verseny két dala ma is tízmilliókat mozgat meg érzelmileg, és aki nyugati tipusú zenét hallgat ismeri azokat.
- Maharishi felkavarta a zeneipart. A Jealous Guy máig az egyik legnagyobb számban feldolgozott dal.
- Millió dollárokat mozgatott meg és mozgat meg ma is. Elképesztő üzlet lett a dalokból és a feldolgozásokból.

...mindez egy befüvezett szakállas indiai Guru egyetlen mondatának eredményeképpen :)






No comments:

Post a Comment