2011-08-22

En-Rage - Run To You (Bryan Adams cover)

A dalt 1984 elején Bryan Adams írta, Jim Vallance producer/dobos közreműködésével. És bár a Run To You máig az egyik legnagyobb Adams siker, eredetileg a Blue Öyster Cultnak írta, megrendelésre.
A BÖC viszont a lúzerek királyává avatta magát (csakúgy, mint a 38 Special), azzal hogy visszaküldték a dalt Adamsnek, mert szerintük laposra sikeredett. (Mondták ezt azután, hogy Adams nem sokkal korábban megírta nekik a máig legnagyobb slágerük alapját, a Don’t Fear the Reaper-t.)


Ezek után Adams csak annyit mondott, hogy "kapjátok be" és gyorsan feljátszotta szerzeményét, ami így még éppen rákerülhetett 4. albumára, a Recklessre. Az album '84 októberében került kiadásra és a Run To You azonnal felkerült a legnevesebb top-listákra. A US Billboard 6., a US Billboard Rock Tracks 1., a UK Singles Chart 11. helyét foglalta el. A Reckless album egyébként egészében is betalált a nyolcvanas évek mainstream rock fogyasztóinak. Összesen 6 dal került fel róla a listák top 30 trackje közé.

A Run To You-nak aztán a következő 25 évben sokféle feldolgozása született, de egyet kivéve nincs köztük értékelhető, vagy említésre méltó.
De ott van az az egy, 1992-ből, amit az En-Rage nevű brit dancefloor formáció követett el. Ma már persze rajtuk is lehet mosolyogni, de '92-ben a közönség imádta és az igen zúzósnak számító hi-energy besorolást kapta, azaz minden dance-clubnak kötelező volt játszania.


Az En-Rage-ről túl sokat nem lehet írni. Barry Leng és Duncan Hannant angol disco producerek kreálmánya volt, Tony Jackson vokáljára alapozva. Egyetlen albumuk jelent meg, a Savior, amiről a Run To You volt az egyetlen sláger. A sajtó is csak azért foglalkozott velük többet a kelleténél, mert fél évig gyűrték egymást egy német metál együttessel az azonos név miatt. Viszont a Run To You coverről egyetlen adat is elmond mindent: UK Singles Chart 3. hely. Azaz 8 év után 8 helyezéssel jobb, mint az eredeti verzió legjobb európai eredménye.



Bryan Adamsről még egy kis érdekesség: kevéssé köztudott, hogy mint fotográfus is igen sikeres. Érdemes megnézni a munkáit.



No comments:

Post a Comment