2011-08-22

Jamie Cullum - Don't Stop the Music (Rihanna cover)

Jamie Cullum több, mint csodagyerek. Már húsz évesen is kategóriájának legszínesebb és legsikeresebb szerző-előadója volt, ami a crossover-jazz és a blue-eyed-soul keveréke. Tehetsége több területen is kimagasló: vokálja, zongorajátéka és dalszerzői képessége, virtózitása, nem csak korához képest magas színvonalú, de azokhoz képest is, akik több lemezt adtak ki, mint ahány éves Cullum.


A '79-es születésű brit jazz előadó felmenőinek a bárénekes apai nagyapját leszámítva semmi köze nincs a zenéhez, inkább a táblázatok és számok világában éltek.
Cullum rakéta startját jól mutatja be az első lemezének története, amit pénz hiányában mindössze 500 példányban adott ki, de épp a ritkasága miatt az eBayen 600 USD alatt nem nagyon lehet megvásárolni.

A 2003-as első televiziós fellépését követően azonnal egy egymillió fontos szerződést kapott a Universaltól, kiütve ezzel a Sony elhamarkodott ajánlatát. A szerződés 3 albumra szól és már az első Universalos korong rekorder lett: No1. all time best selling UK jazz album ...és 2003 év végére már az No1. all time best selling jazz artist címet is kiérdemelte. És ekkor Jamie Cullum még csak 24 éves.

A 2 óránál is hosszabb koncertjei között nincs két egyforma, az előadott számok listája és hossza mindig változik a hangulattól és az improvizációktól függően.

Cullum albumain mindig akad néhány feldolgozás is. A jazz szerzemények mellett megtalálhatóak a legutóbbi pop slágerek feldolgozása is, ugyanúgy, mint a klasszikus rock trackek ujragondolása. Egy ilyen feldolgozás miatt lett a megasikeres Pharrell Williams Cullum lelkendező rajongója, aki a Frontin' dalának feldolgozása után felkérte őt a következő albuma vendégszerzőjének és vendégelőadójának.
Sajnos a kiadók nem tudtak megegyezni a jogokon, így a Pharrellel közösen írt dalokat nem ismerheti meg a közönség. Később Pharrell albumán mindössze egyetlen track jelent meg, amin Cullum vokálja hallható, de a borítón sehol nem tünteik fel a nevét.

Cullum 2003 óta folyamatosan söpri be a különféle szakmai díjakat és 2010 óta minden kedden saját jazz műsort vezet/szerkeszt a BBC Radio 2 adón.
Érdemes még megemlíteni, hogy a Clint Eastwood felkérésére készített Gran Torino című film azonos című betétdalát 2009-ben Golden Globe díjra jelölték.

A Don' Stop the Music track Cullum legutóbbi, 2009 júniusában megjelent The Persuit című stúdió albumán szerepel. A cover eredetijét a Grammy díjas norvég Stargate nevű produkciós trió írta, akik 2006 óta az amerikai piacon is komoly sikereket könyvelhetnek el. (Vicces, hogy szőke norvég srácok írják a toplistás fekete RnB dalokat például Beyoncé-nak, Rihannának, Ne-Yo-nak, a Blue-nak, a Mis-Teeq-nek, Chris Brown-nak, Lionel Richie-nek és Jennifer Lopez-nek.)
A Stargate legnagyobb és legtermékenyebb befektetése ma a barbadosi Rihanna, akinek pl. tavaly és idén már három No1 dalt sikerült írni. A Don't Stop the Music is kifejezetten neki készült, még 2006-ban és 12 országban lett listavezető ...de a US Billboardon "csak" a 2. helyig jutott.



No comments:

Post a Comment