2011-06-12

Natalie Imbruglia - Torn (Ednaswap cover)

Ha Natalie Imbruglia, akkor Torn; ha Torn, akkor Natalie Imbruglia. Ezt tudjuk. Vagyis valójában csak annyit, hogy ez volt a debütáló slágere. Az viszont hogy Ő szerezte-e a dalt, nem nagyon merül fel senkiben. Sőt, a legtöbben tényként kezelik, hogy a Torn megírása Natalie Imbruglia keze munkája.
Valójában Natalie-nak a Torn megírásához pont annyi köze van, mint a dán Lis Sørensen-nek, a norvég Trine Rein-nek, Natalie Browne-nak vagy az Off by One-nak, akik Natalie előtt szintén feldolgozták Scott Cutler, Anne Preven és Phil Thornalley 1993-as szerzeményét.


A dal először 1995-ben jelent meg az Ednaswap lemezén. A csapatot a dalszerzők alapították, de az Ednaswap verzió már nem hasonlít a '93-as demofelvétlehez, amely Trine Reine, majd Imbruglia verziójának eredetijeként értelmezhető.

Az Ednaswap és a Sørensen verzió nem, de a norvég Trine Rein 1996-os verziója valahogyan eljutott Ausztráliába, ahol a szappanopera-sztár és modell Imbrugliának annyira megtetszett, hogy készülő bemutatkozó nagylemezének első trackjének és első kislemezének választotta.
Imbruglia produkciója mögött már sok pénz volt, így a dal végre képes volt áttörni azt a határt, amit a noname Ednaswapnak sem és a skandináv sztároknak sem sikerült. A rádiók világszerte játszották Natalie verzióját, így a listák is gyorsan felszívták a covert. A legjobb helyezései az Ausztrál Billboard 1. helyezése és a UK Billboard 2. helye volt.
A US Billboardon is lehetett volna no.1, ám az Államokban a siker időszakában még nem jelent meg fizikai korongként, és csak a rádiók játszották (illetve import lemezként lehetett hozzájutni), így a US Billboard nem listázta a dalt. Pedig 11 hétig veztette a amerikai rádiós listákat.
Mire a kislemez az USA-ban is kiadásra került, már csak 42. helyre tudott feljutni.

A kislemez aztán világszerte 4 millió példányban, a nagylemez pedig 6 millió példányban kelt el. Natalie Imbrugliát és a Tornt 1999-ben három Grammy-re is jelölték, de végül egyiket sem kapta meg.

1993 Ednaswap eredeti verzió (de sorrendeben második kiadás)


1995 Ednaswap második verzió (de az első kiadás)


1995 Lis Sørensen dán cover


1996 Trine Rein angol nyelvű coverje


1997 Natalie Imbruglia coverje

No comments:

Post a Comment