2011-10-31

Lady Gaga plays covers

Még egy évvel ezelőtt is azt gondoltam, hogy az extrém ruhák, nemének megkérdőjelezése és a bulvár cikkek csak eszközök arra, hogy Lady Gaga tehetségéről ne kelljen beszélni ...már ha egyáltalán ő énekel. Ez a poszt viszont pont arról fog szólni, hogy Lady Gaga rendkívüli tehetsége megkérdőjelezhetetlen.

Személyi igazolványa szerint Stefani Joanne Angelina Germanotta 1986-ban született New Yorkban, olasz és francia-kanadai szülők első gyermekeként. Stefani rendkívüli tehetsége már 13 éves korában megmutatta magát, amikor már saját dalokat szerzett. Állítólag nem is rosszakat. 4 éves korában kezdett zongorát tanulni, azaz igazi zenész, nem csak egy hang.
A család nem nyomorgott, de minden dollárt keményen be kellett osztaniuk, ami miatt Stefani rendkívül frusztrált volt (szvsz a mai napig nem is dolgozta fel). Frusztráltságát erősítette, hogy nincs éppen modell arca és alkata. Valójában ennek eredménye a felismerhetetlenségig sminkelt arca és már már polgárpukkasztóan extrém ruhakollekciója. Egy női Elton John ...és ezt nem viccnek szántam, illetve kéretik a szakmai hasonlóságokba is belegondolni.

Stefani folyamatosan falta a különféle művészeteket, miközben egy rövid idő után minden intézményben azt érezte, hogy az már kevés neki. Az utolsó ilyen intézményt, a CAP21-et, emiatt hagyta félbe (New York University Collaborative Arts Project 21). Ekkor már gyakorlott zenei és színpadi előadó volt és úgy érezte, hogy bár nagyon sok művészeti terület vonzza, de mind közül a legjobban a zene.
Számára is és a családja számára is nagyon nehéz döntés volt, hogy otthagyja a CAP21-et és New York zenei életének szívébe (vagy inkább szélére, padlására, csatornájába) költözzön. Úgy egyezett meg apjával, hogy az egy évig fizeti az albérletét, és ha ezidő alatt nem sikerül a zenével saját lábára állnia, vissza kell menjen az egyetemre. Azt gondolom, hogy bátorságát, elszántságát és anyagi lehetőségeit saját szavaiból lehet a legjobban érezni: "I left my entire family, got the cheapest apartment I could find, and ate shit until somebody would listen"

Stefani nem vesztegette az időt. Néhány barátjával megalapította a Stefani Germanotta Band-et és klubokban kezdtek pénzt keresni. Egészen gyorsan terjedt a hírük és váltak ismertté, de a hirtelen összerakott csapat elkezdett szétesni. Ez Stefani-nak annyiból jól jött, hogy a Rob Fusari producernek dolgozó fejvadászok ajánlatára mindenféle rossz érzés nélkül azonnal igent tudott mondani.

Fusari azonnal tudta, hogy gyémántot talált a sivatag homokjában. Stefani hangját és képességeit Freddie Mercury-éhoz hasonlította (és ennél komolyabb dícséretet nem is tudok elképzelni). Fusari olyannyira benne élt ebben a hasonlatban, hogy Stefani studióba érkezésekor, minden alkalommal a Queen Radio Ga Ga című dalával köszöntötte őt. Na, hát sejthető, hogy ennek azért van némi köze Stefani színpadi nevéhez. Ugyanis akkoriban (és Stefani elmondása szerint, amióta az eszét tudja) küzdött a színpadi nevének kiválasztásával.
A név egy véletlennek köszönhető. Fusari egy SMS szövegébe is belekomponálta a Radio GaGa címet, de a telefonjának prediktív szövegbevitele a radiot lady-re módosította. Stafani csak annyit küldött vissza: That's it!


Stefani karrierjének fontosabb momentumait innét már szinte mindenki kívülről fújja. 2008-ban Fusarival elkészítették a a Fame című albumot, ami minden jelentős album lista első helyét, vagy top10 helyezéseinek valamelyikét foglalta el. Az album dalai közül a Just Dance és a Poker Face pedig a legtöbb singles charton első helyet ért el, beleértve a két legfontosabbat, a US és UK Billboardot is. Lady GaGa azóta a legmeghatározóbb pop előadója a világnak és sikere nem látszik lankadni.

Viszont a hirtelen jött siker közben extrém imázsa olyan erősre sikerült, hogy a mögötte rejlő szerzői és előadói tehetségének kivételességét még a rajongói sem igazán érzik. A BBC Radio1 Live Lounge műsora pont ezt a hiányt pótolja. A felvétel alatt előadott dalokat akkor is a cover kategóriába kell soroljam, ha azok Stefani sajátjai, mivel azok erősen különböznek az eredetitől. Íme tehát a Coldplay Viva La Vida coverje, a Poker Face és a BBC Radio1 Big Weekendről az Edge of Glory.
Bonus track, Magyar Attila barátom ajánlásával a Lady is a tramp, Tony Benttel.







2 comments:

  1. Nálam a Lady Is a Tramp tette fel az i-re a pontot :)


    http://www.youtube.com/watch?v=ZPAmDULCVrU&ob=av2e

    ReplyDelete
  2. Bizony bizony, jól mondod. Ez nagyon ott van.

    ReplyDelete