2012-09-23

DeStorm - They Don't Really Care About Us ˙(Michael Jackson Cover)

Itt van ez a DeStorm gyerek és nagyon tudja mit akar. YouTube csatornáján hemzsegnek a jobbnál jobb beatbox/ének coverek. Persze ezek mind mennek szokás szerint az iTunesre, ahol aprópénzből gazdagodnak a tehetséges feltörekvők. DeStorm Power kifejezetten gyorsan.
Nos, DeStorm-tól nem szabad sajnálni. Keményen dolgozik és jól csinálja.
A They Don't Really Care About Us számot úgy adja elő, hogy az eredetivel szemben is abszolút vállalható, sőt a keménységére még rádobott egy lapáttal, amitől már nem egy Michael Jackson utánzat, hanem egy dühösebb, önmagában értelmezhető és értékelhető feldolgozás. Az előadás érdekessége még, hogy hangszert egyáltalán nem használ. Minden instrumentális sávot a saját hangjával helyettesít.





Az eredeti az egyik legnagyobb port kavart Jacko dal, amit a kritikusok hangosabbik fele rasszistának és antiszemitának titulált. Jackson direkt félremagyarázásnak, illetve az ellene folytatott lejáratókampány részeként értelmezte ezeket az írásokat. A dalt épp ellenkezőleg, a terjedő gyűlölet és előítéletek miatt érzett fájdalmában írta:
"I am the voice of the accused and the attacked. I am the voice of everyone. I am the skinhead, I am the Jew, I am the black man, I am the white man. I am not the one who was attacking. It is about the injustices to young people and how the system can wrongfully accuse them. I am angry and outraged that I could be so misinterpreted."
Ez persze nem akadályozta meg zsidóság további támadásait, akik be akarták tiltatni a számot, és büntetést követeletek. Aztán pont Jackson zsidó barátai, kollégái, menedzsere, illetve kiadójának zsidó vezetői keltek védelmébe és csavarták le a támadókat.

A dalt 1995-ben írta és vette fel, de csak 1996-ban került rá a HIStory albumára. 10 országban lett toplistás.
Két video is készült a számhoz, mindkettőt Spike Lee rendezte. Az elsőnek már a forgatását is meg akarták tiltani, mert Brazíliában, a Rio melletti favelákban (nyomortelepeken) forgott, és a Brazil kormány nehezményezte, hogy a nézőknek ez az imázs fog beégni Brazíliáról. Azzal vádolták Jackot, hogy kárt okoz a turizmusnak ...főleg amikor épp a 2004-es Olimpia megrendezésére pályáztak. (Brazíliáról azért tudni kell, hogy rettenet sok energiával próbálja takargatni a világ elől a ország nyomortelepeinek és az elképesztő bűnözési rátájának valóságát.) Hát annyi eredményt elértek, hogy a képek jórészét egy Salvadorban, nem épp nyomortelepi környezetben felvett snittsorra kellett cserélnie.

A második video sem volt sokkal problémamentesebb, de végül azt sem sikerült betiltani. A film egy börtönben forgott, valódi elítéltekkel. Ami önmagában még nem is lett volna olyan nagy gond, de a videoban olyan eredeti felvételek jelennek meg, ahol a rendőrök büntetlenül alkalmaztak túlzott erőszakot, vagy valamilyen más szempontból sértettek emberi jogokat.





No comments:

Post a Comment