2011-04-19

Faith No More - Easy (Commodores cover)

1977-ben járunk. A Commodores megjelenteti 5. albumát, természetesen a Motown-nál, amiről az Easy című dal az egyik, amit kislemezre választanak. Érdekes, hogy az Easy nem igazán fekete zene, nem igazán RnB, és egyáltalán nem Motown féle soul vagy funky. Inkább valami fehér ballada. Pedig a dalt Lionel Richie, a Commodores énekes, billentyűs, dalszerzője írta, akinek talán csak a fogai fehérek.
Lionel Brockman Richie Jr. dala természetesen no.1 lett a US RnB charton és a 7. helyig jutott a US Billboard százas listáján, ami egy balladától zseniális eredmény.

Ugorjunk 15 évet, 1992-be. A Faith No More már állandó számként játsza az Easy-t a koncertjeiken. Felveszik, de ugye nem saját szerzemény, ezért a készülő Angel Dust albumukon tologatják jobbra-balra, miközben egyébként szeretik játszani és a közönség is szereti. 19 felvett dalból végül mindössze 13 kerül a korongra és az Easy nincs köztük.
Aztán '92 májusban megjelenik az albumról kimásolt első kislemez, majd egy hónap múlva a második és így tovább, havonta egy újabb. Az 5. kislemez novemberben jelenik meg, de az Easy még mindig a sufniban porosodik és sem a kiadó, sem a Faith no More nem sejti, hogy a cover nem hogy képes feljutni a listákra, de pályafutásuk legmagasabb helyezéseit hozza majd (UK Billboard 3. hely, Ausztrália 1. hely, US Billboard 58. hely, illetve ez az utolsó listás felvételük).


1993 december 29.-én, a világ leghülyébb dátumán, túl a karácsonyi vásárláson, totális ünnepi érdektelenség és szabadságolások közepette, végül az Angel Dust utolsó próbálkozásaként megjelenik az albumról kimásolt Be Agressive, a B-oldalán pedig (végre) az Easy. És hopp, a rádiók rácuppannak a coverre, a listák pedig még a fáradt piac ellenére is elkezdik felszívni a dalt.

A kiadó és a banda észbe kap. A covert ráteszik az épp megjelenni készülő Songs to Make Love To EP-re is, illetve újranyomják az Angel Dust albumot, amire szintén felrakják 14. tracknek. Picit ugyan megkéstek, de a dal még így is képes tovább tolni a már egy éve piacon lévő Angel Dust eladásait, ami így már képes lekörözni az együttes 1989-es, világhírnevet hozó, The Real Thing albumát.

A cover alig különbözik az eredeti Lionel Richie felvételtől, mégis sikerült Mike Patton énekesnek valami megfoghatatlan, új ízt csempésznie a dalba, amitől legbelül minden hallgató úgy érzi, hogy neki írták, vagy róla szól.

A Faith No More féle Easy-nek még volt egy köre a listák alsó szegmenseiben, amikor 2006-ban a Levi's reklámzenéjeként tért vissza a közönséghez.



3 comments:

  1. Tényleg kb. semmit nem tesznek hozzá ehhez a számhoz, ami szinte hihetetlen. Amúgy tök sok dalukat szeretem, a ripacs énekes csávót is, de most az egyszer jobb lesz tőle elővenni az érdekesebb olasz dalfeldolgozásait!

    ReplyDelete
  2. Hirtelen Adriano Celentano és Ricci e Poveri ugrott be :) De komolyabbra fordítva: Pontosan mire gondolsz? Mert úgy tűnik, hogy témába vág. Kösz.

    ReplyDelete
  3. A 'ripacs' egyebkent konkrétan korunk egyik legnagyobb, es legsokoldalubb enekhangja :)
    @Attila - erre gondol:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mondo_Cane_%28album%29
    http://youtu.be/_oW1Ynkhj_g
    zsenialis, mint minden Pattontol. :)

    ReplyDelete