2011-04-10

Bananarama - Venus (Shocking Blue cover)

Bár a Bananarama coverje is elérte az első helyet a Billboard Hot 100 listán, a post inkább Veres Mariska emlékére született.

A dalt 1969-ben írta a holland Shocking Blue formáció alapítója, Robbie van Leeuwen. És bár hollandia bőven nem volt a világ zenei középpontja, a dal az USA-ban és 5 Európai országban került a listák élére és fél év sem kellett hozzá, hogy az eladások elérjék az 1 millió példányt.
Veres Mariska telt és erős hangjába beleszeretett a világ és a Shocking Blue a hetvenes évek elején az egyik legkeresettebb banda lett. Aztán 1974-ben az együttes feloszlott és Mariska a jazz felé fordult, aztán néhány hakni fellépést leszámítva maradt is a műfajban 2006-os haláláig.



És akkor ott a kérdés, hogy Mariska magyar volt-e?
A neve alapján így tudja egész Magyarország, de az igazság az, hogy Hollandiában született egy magyar származású cigányzenész apa és egy német születésű anya házasságából. Az anyának egyébként orosz és francia szülei voltak, így azt gondolom, hogy fél európa teljes joggal állíthatja, hogy Veres Mariska az "övék".

Na nézzük azt a Bananarama verziót, 1986-ból.

Hogy PC legyek, a lányok közül talán csak Siobhan Fahey-nak nem volt feladat énekelni (később kivált és megalapította Shakespeares Sister-t)
Ez a három lány a dal hivatalos '86-os megjelentetése előtt 7 évvel már állandó koncertelemként adta elő a Venust. Érezték a sikert, de az akkori producereik nem hittek benne ...meg még sok másban sem. Aminek eredménye az lett, hogy a Bananarama 6 év után kidobta őket és bejelentkeztek a Stock Aitken Waterman szuper-producer trióhoz (Rick Astley, Kyle Minogue, Dead or Alive, stb.) A S.A.W. okosan azzal kezdte a beszélgetést, hogy megkérdezték a lányokat arról, mit is szeretnének énekelni és kiadni.
Természetesen a Venust, mi mást? Hiszen már megalakulásuk óta szerették volna felénekelni.
A S.A.W. pedig azt mondta, hogy "lányok, ez kva jó ötlet" és a Venus lett az első közös munkájuk, illetve az első közös #1 daluk.

A cover 7 országban lett listavezető és még 14 országban top 10. Dömperek hordták a pénzt a Bananaramanak is és a S.A.W.-nak is, akik a '80-as évek legnagyobbat kaszáló producerei voltak.
...pedig a lányok hangja és a cover zenei minősége meg sem közelítette Veres Mariska és a Shocking Blue eredetijét. De hát c'est la vie.

(Érdemes odafigyelni a Bananarama verzió alapjára, főleg a dobszekvenciára. Ha valaki a Dead or Alive You Spin Me trackjének alapjait véli felismerni, nem téved...)



No comments:

Post a Comment