2011-04-18

Papa Was a Rollin' Stone (The Undisputed Truth covers)

Így van, ez nem egy Temptations szerzemény. Ők csak 1972-ben énekelték fel, egy évvel a dal születése után.
A számot a Motown hivatalos szerzőpárosa Norman Whitfield és Barrett Strong írta az Undisputed Truth-nak, akik pszichadelikus soul és RnB stílusban próbálkoztak. Bár az előadás kissé furára sikerült, a közönségnek tetszett és a listákon már mérhető helyezéseket ért el. Legjobb eredménye a 24. hely volt az amerikai RnB charton.

A Motown is és a szerzők is érezték, hogy több is van még a dalban és hagyták a kísérleti vonalat. 1972 végén Whitfield stúdióba vonult a hatvanas évek eleje óta folyamatosan a listákon dübörgő Temptations-szel (aminek megalakulásához Whitfieldnek, mint producernek, volt némi köze.) és feljátszották utolsó világsiker klasszikusukat.

A felvétel 20 percesre sikeredett (csak az intro 4.39) ezért készítettek belőle egy erősen vágott 7 perces verziót is. Minden azóta feljátszott cover ennek a verziónak az instrumentális alapjain nyugszik. A jellegzetes trombita, a még jellegzetesebb basszus alap, a vonósok és a wah gitár.
A dal ebben a formában már no.1 lett a US Billboardon és hozott három Grammy díjat is.

A legenda igaz, miszerint Whitfield kb. harmincszor vetette fel az első sorokat, pedig Dennis Edwards elsőre is tökéletesen énekelte fel azokat. Whitfield terve az volt, hogy ezzel az amúgy lágyan éneklő Edwardsot felidegesítse és keményebb, érdesebb hangokat csaljon ki belőle. A felvétel azt bizonyítja, hogy Whitfield terve sikerült.

A Temptation sikere után persze folyamatosan gyártódtak a coverek, de összesen kettő olyan született, ami komoly sikereket ért el.

Az elsőt 1990-ben a Was (not was) küldte fel a listákra, a kornak megfelelő funky sample alappal és rap betéttel. Legjobb helyezésük a UK Billboard 12 helye volt.


Ezzel a verzióval először az MTV-n (Music TV) futtatott, a Toyota Forma1 autójának vágóképeivel készített Pioneer reklámban találkoztam. A Was (not was) coverje a világ első autós és asztali CD váltós lejátszójának reklámzenéje volt.
A reklámot napi ötször láttam és néztem végig. És csak három dolgot akartam: kideríteni, hogy ki játsza a dalt, megvenni a CD-t és egy Pioneer CD váltós hifi cuccban hallgatni. Fél évet vártam erre kombinációra, de megérte. Was (not was) CD-je egyike volt a gyűjteményem első darabjainak és ma is ott van a polcomon; a Pioneer cucc is itt szolgál már 20 éve a nappaliban; a hangja gyönyörű és olyan, mintha új lenne.

Na de lépjünk túl a romantikus emlékekkel teli 1990-en, mert jött 1992 április 20. Egy Húsvét hétfő a Wembley stadionban, ahol a '91 november 24-én elhunyt Freddie Mercury emlékére és a Mercury AIDS alapítvány számlájának feltöltésére rendeztek egy all stars koncertet, olyan előadókkal, mint Elton John, George Michael, Lisa Stansfield, Guns N' Roses, U2, Metallica, Bob Geldof, Zucchero, Paul Young, Seal, David Bowie, Annie Lennox, Lisa Minelli, Robert Plant és még ugyanennyi további fellépővel.
A koncertet rögzítették is azzal a szándékkal, hogy később majd lemezeket adnak ki az alapítvány javára.
No, hát azóta köztudott tény, hogy mindössze egy EP jelent meg, 5 számmal, amelyeket George Michael és Lisa Stansfield adtak elő. Másnak ugyanis nem sikerült CD-re írható minőségben énekelnie, illetve Mercury dalait szinte senki nem tudta megugrani. Erről a helyszínen SEAL egészen meglepő őszinteséggel csak annyit mondott, hogy "nem értem miért hívtak meg és mit keresek itt, mert nem vagyok képes elénekelni Mercury dalait. Ahogy mások sem."

Kettőnek azért mégis sikerült ...egészen lazán.
Közülük az egyik George Michael volt, akinek Killer/Papa Was a Rollin' Stone és Somebody to Love coverjei a UK billboard első helyén debütáltak, a US Billboardon pedig a 30. helyig jutott. Persze az EP-n még volt 3 másik dal is, de a rádiók kizárólag ezt a két dalt játszották.

Később George Michael egy klippet is készített a Killer/Papa Was coverhez, amiben nem szerepelt, mert úgy gondolta, hogy az akkor aktuális új fej és borosta dizájnja elvonná a figyelmet a zenéről (???).





A WAS (NOT WAS) video itt nézhető meg (mivel minden videomegosztóról le van takarítva)

No comments:

Post a Comment