2011-04-03

Cher Lloyd - Turn My Swag On (Soulja Boy Tell'Em cover)

A sztori 2008-ban kezdődött, amikor az európaiak számára ismeretlen Soulja Boy megírja ezt a dalnak épphogy nevezhető valamit, amit nagyon hamisan el is énekelt (vagy rappelt?). Ennek ellenére a felvétel erősen belemászott az amerikai fekete hallgatóság fülébe ...és mivel ez már a harmadik sikere volt Soulja Boynak, az eset nem mondható véletlennek. Valamit azért tudhat, amit viszont itt Magyarországon én nem érthetek.

A srác jó érzékkel 2008. novemberben először az iTunes-ra rakta fel a tracket, amit több mint 1 millióan töltöttek le, és amivel harmadszorra is megütötte az 1 milliós iTunes álomhatárt.
Aztán két hónappal később hivatalosan is megjelentette a felvételt.
A srác ugyanezt a kört futotta meg a videoklippel is: először szivárogtatás a youtube-ra, aztán mehet hivatalosan a zenei csatornákhoz.

A dal legjobb helyezése a 19. volt a US Rap Charton. De a történet itt még épp csak elkezdődött.


Egy hónappal később Soulja megcsinálta saját remixét Lil' Wayne-nel és egy kis auto-tune effekttel, hamár énekelni egyikük sem tudott. Ez a verzió is ki lett szivárogtatva és ez is siker lett.

Innentől kezdve viszont aki fekete volt és RnB-t énekelt vagy rappelt, az feldolgozta, elénekelte, elkántálta vagy eldúdolta a dalt. A wiki össze is szedte a fontosabb előadókat: R Kelly, Yung L.A., Jim Jones, Jadakiss, Maino, Fabolous, Young Jeezy, Chingo Bling, Gucci Mane, Busta Rhymes, Keri Hilson, Teairra Mari, Chamillionaire és Richgirl. De a sor nem állt meg, miközben a DJ-k is elkezték kavargatni a különféle verziókat, különböző alapokra és ütemekre. Így aztán hatványozódtak és követhetetlenné váltak a coverek, amelyek sorra kerültek fel a különféle amerikai RnB és Rap chartokra. Souljához pedig dőlt a szerzői jogdíj...

És a sztorinak még mindig nincs vége, mert jött Cher Lloyd, a 16 éves rap mániás angol vidéki kislány és benevezett az X-Faktor UK 7. szériájába. No és mit adott elő az első meghallgatásán? Természetesen a Turn My Swag On-t.

Az előadást megelőző beszélgetésben a zsűri arcáról az olvasható le, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy ez a dal az óceán túlpartján brutális nagy sláger. De még az is elképzelhető, hogy még a létezéséről sem tudtak, mint ahogy az angol közönség sem tudott a létezéséről.

Cher a Keri Hilson verziót adta elő, amit Keri már énekelhetővé és élvezhetővé varázsolt.
A kiscsaj előadását aztán állva tapsolta meg a közönség és Cher Lloyd neve a dallal együtt azonnal ismertté vált szigetországban.

De botrány nélkül nincs sztori: Az angolok YouTube sztárja, Alexa Goddard, illetve menedzsere, az idleIDOL kiadó tulajdonosa is látta Chert és tudták, hogy
1) Alexának Cher Lloydnál jóval stabilabb és teltebb hangja van
2) Cher nem adhat ki felvételt, amíg az X-Faktorban szerepel, és kiesése után is csak engedéllyel
3) Milliók nézik, hallgatják Cher előadását a YouTubon és keresik az iTunes-on

A fenti körülmények egyértelmű eredménye, hogy Alexa Goddard 1-2 héttel az X-Faktor válogató adását követően felvette Soulja Boy szerzeményét, Keri Hilson és Cher Lloyd verziójában. A dalt azonnal felpakolta ITunes-ra és most két dolog ömlik rá
1) A pénz
2) Az X-Faktor és Cher rajongók gyűlölete, mert "Alexa lenyúlta Cher sikerét."

Magam részéről azt gondolom, hogy valóban Cher tette ismertté a dalt Európában, de Keri Hilson írta át úgy, hogy az pl. bejuttassa Chert az X-Faktorba, annak ellenére, hogy a hangja baromi bizonytalan. Ráadásul Cher zeneileg egy kicsit sem variálta meg Keri verzióját és szinte 100%-ban ugyanúgy adta elő a válogatón. Tehát Alexának nem volt mit elvenni Cher Lloydtól. Illetve amire szüksége lenne, az meg elvehetetlen: Cher egyénisége, megjelenése és kisugárzása, ami egészen a 4. helyig repítette őt az X-Factorban.

Alexa verziója jó, pici plusz még van is benne ...és ugye megvásárolható. Szerintem ez így egészen rendben van. Ami viszont még nem alakult ki Alexában, az az egyedi zenei és előadói stílus. És bizony Ő ennyivel kevesebb Chernél.





Alexa Goddard teljes, 4 perces, iTunes-ra készült felvétele





No comments:

Post a Comment