2011-04-30

Iz Kamakawiwoʻole - Over the Rainbow (Judy Garland cover)

Az Oscar díjas szerzeményt Harold Arlen és E.Y. Harburg írta 1938-ban és hivatalosan is a század legjobb filmze-betétdalának nyilvánították. Judy Garlandot pedig élete végéig ezzel a dallal azonosították.
Nem köztudott, hogy a dalt Garland kétszer rögzítette: az első felvétel még nem az Oz, a Nagy Varázslóhoz készült, hanem a Decca által kiadott kislemezre és csak egy évvel később, 1939-ben énekelte fel a filmben hallható verziót. Érdekes, hogy 1956-ig az első felvétel szerepelt az "Original Soundtrack" albumokon, de ez senkinek nem tűnt fel, mivel Garland képes volt egy évvel a Decca kislemez rögzítése után, egy azzal szinte teljesen megegyező felvételt készíteni.

Ugorjunk 55 évet 1993-ba, Hawaii szigetére, ahol egy Israel Kamakawiwo'ole nevű, hatalmas és igen súlyos figura, második lemezén egy apró gitárral (egyszerű ukulele) átértelmezi ezt és még néhány másik dalt. Az album, csakúgy mint az első korongja, nagy siker Hawaii-n, de még nem jut el nagyobb közönséghez, csak a szigeten lesz népszerű.



Szomorú, hogy a track és Iz művészete, stílusa csak jóval 1997-es halála után válik világhírűvé. A fiatalon, mindössze 38 évesen elhunyt előadó Over the Rainbow coverje először 2004 januárjában tűnik fel a US Billboard digital chart 12. helyén. Aztán pár hónappal később Anglia és Németország single chartjain is megjelenik, valahol a középmezőnyben. Szép eredmény, de láttunk már ilyet. Amit viszont még soha, az már már természetfelettinek mondható: A cover azóta sem került le a listákról. Hét éve ott van. Ma is ott van és nagyon úgy tűnik, hogy holnap is ott lesz. Hihetetlen és egyedülálló az, amit Iz coverje produkál, hogy pl. Németországban 2010-ben ért fel a kislemez lista tetejére és maradt no.1 pozícióban 12 héten át.

Talán némiképp magyarázza a jelenséget, hogy 2004 óta nincs olyan év, hogy a dalt ne választanák ki valamelyik világsikerű reklám, mozifilm, vagy sorozat betétdalának.

Az alábbi videót 34.5 milliószor játszották le a YouTube-on. (2012 októberében már 74 millió ez a szám.)



No comments:

Post a Comment