2011-10-10

Billy Idol - Don't You Forget About Me (Simple Minds cover)

...de írhattam volna fordítva is, tekintve hogy Billy Idol már akkor dolgozott a dallal, amikor Keith Forsey, a dal producere és egyik szerzője még a Simple Minds létezéséről sem tudott. De kezdjük a legelején.


Keith Forsey-t a legtöbben a Flashdance What a Feelingje miatt ismerik, amiért Oscart is kapott. Nos, ő és egy bizonyos Steve Schiff írták a dalt, szintén egy filmhez, a Breakfast Clubhoz, 1985-ben.
Forsey megkereste a Billy Idolt, hogy énekelje fel, de Idolnak nem tetszett a szerzemény. Végül azért megpróbálkozott vele, ami csak arra volt jó, hogy megerősítse első véleményét és végérvényesen nemet mondjon. Mint utólag kiderült: "never say never"...

Miután Forsey ugyanilyen sikertelenül próbálkozott a Fixxnél és a Roxy Music énekesénél, Bryan Ferrynél is, Schiff ajánlott neki egy viszonylag ismeretlen skót new wave synthpop csapatot, a Simple Minds-ot. Forsey-nek tetszett, amit látott belőlük, de a Simple Minds is visszadobta a dalt, illetve kiadójuk győzködésére egy feltétellel mégis vállalták: módosítani akartak a szerzeményen. Forsey végül Schiff kérésére hagyta nekik, hogy belepiszkáljanak a szezeményébe és megszületett az a verzió, amit ma mindenki ismer. Miután Forsey meghallgatta a Simple Minds verzióját (amit vetkőzéssel és öltözéssel együtt mindössze 3 óra alatt vettek fel és kevertek ki) kezet ráztak.


A Simple Minds féle Don't You a '80-as évek egyik legmeghatározóbb pop trackje lett. No1 volt a US Billboardon, No7 volt a UK Billboardon (ahol 2 évig maradt fenn a százas listán!)

A poen az, hogy a Simple Minds akkor is és a siker ellenére ma is utálja a dalt.

Billy Idol persze tanúja volt az elsöprő sikernek és hát valószínűleg nem volt jó érzés számára egy elhamarkodott döntés miatt kihagyni egy US No1 lehetőséget. Végül 2001-ben elővette a dalt és felénekelte a Gratest Hits albumára. No persze nem az eredetit, hanem a jól bejáratott Simple Minds verziót. A dal Finnországon kívül sehol nem lett listás, de a Gratest Hits album eladásának, illetve promóciójának mindenképpen jót tett.

A dal egyébként nagyon közkedvelt, mint betét. Eddig 4 reklámfilmben, 8 nagyfilmben és 18 sorozatban használták fel.



No comments:

Post a Comment