2011-09-11

Maroon 5 - Don't Look Back in Anger (Oasis cover)

Noel Thomas David Gallagher 1996-ban platina értékű No1 slágert írt és énekelt. Ebben a dalban első alkalommal vette át a helyet a vezér-vokálban bátyjától, Liamtól, és bizonyította be, hogy gyakorlatilag nem nagyon van szüksége senkire, hiszen ő szerzi az Oasis legsikeresebb dalait, ő a producer, ő a szóvivő, a szólógitáros, a gazdasági szakember, de még a dizájner is.



Ez egy nagyon fontos tény abból a szempontból, hogy Noel az Osais megalakulásakor nem volt tagja a bandának. Öccse, Liam viszont igen. Ő volt az Oasis frontembere. Amikor Noel meghallotta öccse csapatát játszani, reális kritikával illette őket: hangszeres tudás rendben, vokál rendben, a dalok silányak, a hangzás pedig érdektelen. Megoldásként felajánlotta, hogy átveszi a csapat vezetését, sikerszámokat fog írni és gazdaggá tesz mindenkit. Az Oasis nem nagyon hitte el a tündérmesét, de máig érthetetlen okból ráálltak az egyezségre. Az egyezségnek pedig 70 millió eladott lemez, illetve csak Angliában 8 No1 sláger és 8 No1 album lett az eredménye (...bár az alapítók szépen lassan kikoptak a Gallagher testvérek mellől és nem tapasztalták meg a teljes sikert.)
Az eredményeknek ezzel még bőven nincs vége. Két Guinnes rekordot is elért az Oasis (illetve valójában Noel): A leghosszabb ideig az angol top10 listában lévő csapat és az elmúlt 10 év legeredményeseb brit csapata (ezutóbbi rekord 2005-ben volt igaz, de van esélye annak, hogy még nem döntötték meg)

Noel és Liam Gallagher veszekedéseiről folyamatosan tudott a világ, de Noelnek végérvényesen 2009 október 28-án, 5 perccel a párizsi koncert kezdése előtt telt be a pohár, amikor Liam összetörte Noel gitárját.
Noel akkor csak annyit mondott, egy napot sem tud többé együtt dolgozni öccsével és hogy az Oasisnek vége van, ő pedig szólóban folytatja.

Nos, Liam és a csapat többi tagja Beady Eye néven folytatja a zenélgetést, de Noel nélkül valójában lottószerűen alacsony esélye van annak, hogy sikeresek lesznek.

Az angol (és talán a világ) legrangosabb zenei díjkiosztóján, 2010-ben, az elmúlt 30 év legjobb albumának választották a (What's the Story) Morning Glory? albumot, amelyen a poszt apropóját adó Don't Look Back in Anger a negyedik track. Liam stílusát és kulturáltságát mutatja, hogy az Oasis többi tagja nélkül vette át a díjat és az album szerzőjének, bátyjának, Noelnek nem köszönte meg. Erről ennyit...

Pár szót szóljunk a coverről is.


A Maroon 5-ról köztudott, hogy rajonganak az Oasis zenéjéért, hiszen koncertjeiken rendszeresen játszák slágereiket. Nem mulasztottak el Oasis covert játszani akkor sem, amikor 2007-ben a BBC Radio1 Live Lounge műsorának vendégei voltak. Ekkor rögzítették a Don't Look Back in Anger feldolgozásukat is.


No comments:

Post a Comment