2011-09-09

Cornershop - Norwegian Wood (Beatles cover)

Az indiai származású britpop zenekar feldolgozza és hindi nyelven elénekli a leghíresebb britpop csapat angol nyelvű, de indiai hangszerelésű, svájci ihletésű, norvég fáról írt dalát. Ezt már leírni is érdekes.

A dalt Lennon írta 1965 januárjában, miközben feleségével, Cynthiával szabadságát töltötte a svájci hegyekben. A szöveg keveset mond, mert Lennon titkos viszonyáról írta és félt, hogy Cynthia kideríti partnere kilétét.

A norvég fa is egy kódolt minősítés, ugyanis a norvég fenyő a legolcsóbb és legsilányabb minőségű dekorációs fának számított. Az angol lakások fa burkolása pedig maga az elegancia, de ha olcsó fából csinálták, akkor inkább ciki volt. A dalban a norvég fával valójában Lennon a lányt minősítette (aki valószínüleg a fotósuk volt) és nem a szoba dekorációját írta le. Illetve a dal végén nem gyújtja fel bosszúból a házat az elmaradt éjjeli hancúrozás miatt, hanem inkább azt írja le kódoltan, hogy ez a szegény, kissé ciki lány, teljesen beléesett.

McCartney-nak mindössze annyi köze volt a dalhoz, hogy itt-ott javított a szöveg ritmusán. Viszont ennél jóval több köze volt Harrisonnak a számhoz, aki akkoriban ismerkedett meg a leghíresebb szitárművész, Ravi Shankar zenéjével. Shankar olyan hatással volt rá, hogy betért az első indiai árut árusító boltba és megvette talán a világ legolcsóbb és legrosszabb állapotban lévő szitárját.

Ha jól tudom megtanulni szitáron játszani még a zeneileg képzetteknek is 7 évbe telik. Ugyanis állítólag ekkorra tudnak minden hangot és hangzást megszólaltatni a hangszeren.
Nos, Harrison egyáltalán nem tudott játszani frissen szerzett hangszerén, de akart. Így gyakorlatilag, mint a szőke titkárnő a billentyűkombinációkat, próbálgatás útján kereste ki a szükséges hangokat. Aztán ezeket, mint egy robotgép ismételgette. Később persze megtanult játszani a hangszeren, sőt rekord idő alatt sajátította el a tudást, de 1965-ben, a Norwegian Wood felvételénél még örült, hogy meg tudta szólaltatni.

Talán ez a "fantasztikus" szitárjáték tetszett meg a Cornershopot alapító Singh testvéreknek, akik alapvetően indiai-folk és brit-popzenét játszottak. A Cornershopot leginkább a Brimful of Asha Fatboy Slim (Norman Cook) remix miatt ismerik a hallgatók, ami 1997-ben cunamiként járta körbe a világot. A világsikert hozó Brimful of Asha track pedig ugyanazon az albumon van, mint a Beatles Norwegian Wood coverje (When I Was Born for the 7th Time).


A feldolgozás talán legfontosabb eleme az, hogy a Singh testvérek hindire fordították az angol szöveget.







No comments:

Post a Comment