2011-09-09

Mireille Mathieu - The Winner Takes It All (ABBA cover)

Az még hagyján, hogy ez a nagyon nagy hangú pici francia énekesnő elénekelte ezt a dalt, de az ABBA eredeti vokálja van mögötte ...és nem karaoke. A négy ABBA tag közül három (Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson és Björn Ulvaeus) gondolta úgy, hogy megtiszteltetés, ha Matthieu el szeretné énekelni szerzeményüket, és 1980 decemberében, fél évvel az eredeti verzió megjelenése után, saját Stockholmi studiójukba hívták őt, hogy együtt vegyék fel újra.


Mireille Mathieu legenda. Második Edit Piafként is emlegetik, de szerintem Ő inkább az első és egyetlen Mirelle Matthieu. 1946-ban született és diszlexiája miatt iskola helyett inkább énekelt. 13 testvére nem, Ő viszont örökölte édesapja tehetségét, de apjával ellentétben neki nem tiltották a szülei az éneklést, sőt.
Mirelle híres kivételesen jó memóriájáról, de betegsége és a család szegénysége miatt semilyen iskolát nem végzett el.

Miután 1965-ben megnyerte a francia tévé táncdalfesztiválját, egycsapásra ismert lett Franciaországban ...és innentől már nem lenne ujjam, ha megpróbálnám leírni a toplistás dalainak listáját, díjait és rekordjait. Mirelle Matthieu a mai napig aktívan koncertezik, de sokszor tűnik fel politikai közvetítőként a világ vezető politikusai mellett.

A Winner Takes It All szerzői hivatalosan az ABBA szerzőpárosa: Benny Andersson és Björn Ulvaeus, akik 1979-ben vetették a dalt papírra. Ennek némiképp ellentmond az a tény, hogy a dal Ulvaeus és az ABBA szőke vokalistájának (Agnetha Fältskog) válásáról szól, azaz inkább valószínű, hogy Ulvaeus a szerző és csak a megegyezés miatt jegyzik együtt Anderssonnal. (Lennon-McCartney szabály).
Később Ulvaeus úgy nyilatkozott, hogy a dal fikció és nem a válásáról szól, de mivel a dal megjelenésekor több helyen ennek ellentmondó információkat adott ki, az ellenkezése inkább Fältskog sértődöttségére volt visszavezethető, hiszen a közönség többsége úgy gondolta, hogy Agnetha valóban vesztes volt.

Angliában a legsikeresebb No1 ABBA dal lett. A világon alig volt ország, ahol nem ért el top 10 helyezést, de No1 csak Európa 4 országában lett. A US Billboard 8. helyet azért még érdemes kiemelni, hiszen egy európai diszkócsapat balladájáról beszélünk, a diszkó korszak alkonyán. Ez volt az ABBA 10. és egyben utolsó top10 slágere az Államokban.


No comments:

Post a Comment