2011-03-16

Billy Idol - Heroine (Velvet Underground cover)

Billy Idol 1993-ban kiadott Cyberpunk albumáról könyvet lehetne/kellene írni.
Az album megbukott, de csak mert kb. 10 évvel előzte meg korát. Nem csak a zene, a szöveg és a "styling" volt kiugróan modern, de még a promótálása is.
Ami ma természetesnek tűnik, az akkor felfoghatatlan volt. '93-ban Billy Idol multimédia tartalmat rakott a CD-re, floppy-n, emailen és egy usenet group fórumon promótálta a lemezt. 18 éve ez még nem hogy nem volt természetes, de konkrétan elmebetegnek titulálták Idolt. Ma, az akkori kritikusai szégyenlik, hogy nem ismerték fel Idolban a trendsetter jövőlátót, főleg mert a negatív kritikáiknak köszönhetően bukott meg a lemez ...ami még ma is egyedülálló élmény, egy zseniálisan megkreált világban.

A Heroine című dal egy beharangozó teaser single-ként jelent meg. A track eredetije 1967-ben született Lou Reed tollából és az akkor debütáló Velvet Underground első lemezére került fel.
Billy Idol egy electro-dance-rock verziót készített belőle ...meg még vagy 10 remixet. Szerették is az amerikai klubokban játszani, amit a US Billboard Hot Dance Club Play charton elért 16. helyezés is bizonyít.

Ez a track nem a Cyberpunk legjobban sikerült felvétele, sőt talán összes többi jobb ennél. De ez volt az a track, amelynek készítésekor kitalálták és kidolgozták a Cyberpunk világát.

Még egy érdekességet érdemes megemlíteni: a Billy Idol coverjében hallható refrén nem Lou Reed eredeti Heroine dalából származik, hanem Patti Smith-től. A punk rock énekesnő Van Morrison 1965-ben kiadott Gloria című dalát dolgozta fel 1976-ban, de nem tartotta elég kifejezőnek a szöveget és belejavítgatott itt-ott. Így került bele a "Jesus died for somebody's sins but not mine" sor ...amit aztán Billy Idol is belecsempészett Heroine coverjébe.




No comments:

Post a Comment