2011-03-27

David Lee Roth - Just A Gigolo (Louis Prima cover)

David Lee Roth, a Van Halen ex és új frontembere, a 100 all time rock/metal enekesek listáján az előkelő 19. helyet foglalja ...és emellett még egészen eredeti humora is van, amit karrierjének egy rövid szakaszában, mint pan-amerikai rádiós műsorvezető is kamatoztatott.

Az még hagyján, hogy 1985-ben feltalálta a swing-rock kategóriát (ami napjainkban inverzben, rock-swing stílusként arat dollármilliós sikereket. Lásd: Paul Anka), de olyan videoklippet készített, amelyben toplistás pályatársait parodizálja, egészen szórakoztató módon: Michael Jackson, Cindy Lauper, Boy George, Willie Nelson, Billy Idol, Poison (?) tűnnek fel, akiket Roth megzavar, felbosszant, sőt a szerencsétlen Idolt még meg is öli. De a popsztárok mellett még a nyolcvanas évek aerobic őrületébe is belerúg egyet.
A legviccesebb viszont az, hogy közben a dalt nagyon komolyan, pontosan és hibátlanul adja elő.

A dal eredetére mindenki csípőből vágja rá, hogy Louis Prima, ki más?
Pedig nem.
Annyi igaz, hogy a dalt jelenlegi formájában és szövegével ő rögzítette, de nem ő a szerző. Sőt két szerző is van, hiszen a dal valójában két dal:


1) A Just a Gigolot 1929-ben egy olasz nevű osztrák írta: Laonello Casucci. Eredeti címe: Schöner Gigolo. A nyolcvanas évek farmer márkájának nevét viselő szerzőn és a címen kettő percig röhögtem. De mint kiderült, a téma azért ennél jóval komolyabb. A keserédes dal egy ex-huszárról szól, aki az első világháború előtt ünnepelten parádézott egyenruhájában, de a háború után összeomlott Ausztriában már csak egy magányos, hébe-hóba foglalkoztatott, szegény és megalázott táncos.

2) Az Ain't Got Nobody-t még régebben, 1915-ben Spencer Williams írta és egy bebetonozott jazz sztenderd lett belőle.

Roth nem tudta, hogy a Louis Prima felvétel, amit alapul vett a feldolgozáshoz, két részből áll. Emiatt elmulasztott szerzői jogdíjat fizetni a dal második részéért ...de ezt később behajtották rajta. Ez azért hatott kissé fájdalmasan, mert a Roth-féle verzió 12. helyezést ért el a US Billboard Hot 100 listán, ami nem kevés pénzt jelentett.



No comments:

Post a Comment