2011-10-30

Billy Ray Cyrus - These Boots Are Made for Walkin' (Nancy Sinatra cover)

Még gyerek voltam, amikor Nancy Sinatra Boots klippjét először láttam. Emlékszem, hogy az jutott eszembe, hogy az OTP kártyanaptárakon biztosan ezek a csajok szerepelnek, mert a hajak, a ruhák, minden egy az egyben ugyanaz volt. Persze akkor még nem tudtam, hogy az a klipp 15 évvel az OTP kártynaptáraim fotózása előtt készült.

A dalt Nancy-nek írta a hivatásos country és pop slágergyáros, Lee Hazlewood és 1966 februárjában mind a US, mind pedig a UK billboardon első helyezést ért el. Ez a teljesítmény többek között azért is nagy szó, mert akkoriban ilyet kizárólag Elvis és a Beatles tudott produkálni.
A felvétel érdekessége és Nancy Sinatra szakmai hozzáértését bizonyítja, hogy a dal szignója, a basszus "csúszó lefutása" Nancy ötlete volt.


Aztán jött Billy Ray Cyrus. Az american male, a gyúrós gyerek, a bundes liga fruzurás country boy, aki énekelt, dalokat szerzett, színészkedett (bizony, többek között David Lynch Mullholland Drive-jában is játszott, nem csak a Doki sorozatban) és folyamatosan jótékonykodott. Nem tudom, hogy létezik-e olyan díj, amit nem kapott meg, vagy olyan ország, amelynek valamely listáján ne lett volna No1, vagy legalább top10 helyezése.
De ha ez még mind nem lenne elég, az ő nevéhez fűződik a country zene és sortánc világméretű elterjedése. Durva mi? :) Az pedig még ennél is durvább, hogy Miley Cyrus az ő lánya és a Hannah Montana mega-giga sikersorozat Billy kreálmánya és tulajdona.



Na, hát Billy Ray Cyrus 1992-ben kiadott, agyondíjazott albumára került fel Nancy Sinatra coverje és nem volt rossz. Ma sem az ...már annak, aki szereti a pop-country dalokat.



Billy Ray Cyrus-on kívül persze még rengetegen feldolgozták a dalt, a Megadeath-től Jessica Simpsonig, De egyik sem lett különösebben jó vagy érdekes. De a poén kedvéért belinkelek közülük néhányat.







No comments:

Post a Comment