2011-11-03

Chris Cornell plays covers

Christopher "Cornell" John Boyle, a grunge legenda és vokál fenomén. A wikin azt írják, hogy B1-G5, falzettben E6-ig tud tisztán énekelni. Na ez ugyan Zámbó Jimmy-nek is megvolt, de Jimmy-vel szemben Cornell használni is tudja. Ő maga a rock, genetikailag és erőlködés nélkül. Olyannyira érzi a műfajt, hogy ha a boci boci tarkát éneklné, akkor is villáskézzel bólogatnának a hallgatók ...nem beszélve arról, hogy a szöveg értelmének olyan mélységét fedeznénk fel, ami nélküle nem is létezik.


Hogy ki ez a srác? Maga a Soundgarden és az Audioslave. Ő a Black Hole Sun grunge himnusz és a Temple of Dog egylemezes banda megalkotója (akik Cornell Soundgardenes elfoglaltságai miatt énekest kellett keressenek ...és találtak is: Eddie Veddert, San Diegoból. A csapat nevét pedig Pearl Jamre változtatták.)

Cornell 1964-ben született Seattle-ben, harmadikként a hat gyermek közül. És bár a felmenőik között nincs zenész, mind a hatan már gyermekkorukban tehetségesen zenéltek, és a mai napig zenélnek.
Cornellről azt mondják szülei, hogy 9 éves korától már önállóan válogatott és hallgatott zenét, illetve hogy 11 éves koráig kizárólag Beatles-t hallgatott ...és bizony a kései Beatles zenei gazdagsága nem csak a harmóniákat, a kereteket és az íveket tanította meg, de a hard rock keménységét is. Elég csak a Helter Skeltert felidézni.

Cornell 1984-ben alapította meg a Soundgardent és eredetileg a dobok mögött énekelt, de társai előre zavarták és hoztak egy dobost, mert úgy gondolták, hogy Cornell frontmanként jóval nagyobb hatást tud elérni, mint hátul. De még mennyire, hogy igazuk volt.
A siker 1991-ben jött el, a Badmotorfinger albummal, amiről három tracket folyamatosan játszott az MTV. Ismertségüket segítette, hogy a három dal közül a Jesus Christ Pose-t témája és klippje miatt letiltatta a hatóság.
Aztán 1994-ben kiadták a Superunknown albumot, ami a kiadásának hetén már No1 volt a US Billboard 200 album listán (!) és eddig négyszeres platina mennyiséget adtak el belőle, csak az Államokban. A Black Hole Sun ma is a legtöbbet játszott grunge "sláger" (nem feledve a Nirvana és a Pearl Jam érdemeit, de ezek a tények)

1997-ig még kiadtak egy lemezt, összegyűjtöttek minden elképzelhető díjat és ahogy ilyenkor lenni szokás, feloszlottak.
1998-tól szólóban dolgozott, amiért további Grammy nevezéseket gyűjtött be, illetve "A" kategóriás filmekhez írogatott betétdalokat.

Aztán 2001-ben újabb bombát robbantott. A Rage Against the Machine énekese lelépett és producerük tanácsára a csapat Christ kereste fel. A választás olyan jól sikerült és annyira egy hullámhosszon dolgoztak, hogy a 19 nap alatt 21 dalt írtak. Tudták, hogy a felállás, amit Audioslave-nek kereszteltek, és az album anyaga sikerre van ítélve.
Így is lett: tripla platina lett a bemutatkozó albumból. Cornellből meg egy alkoholista drogos junkie, aki miatt a hirtelen sikeres csapat majdnem feloszlott. Végül Chris magától vonult el az elvonóra és elvileg a mai napig tiszta tudott maradni.

2005-ben jelent meg az Audioslave második albuma, ami azonnal az első helyen nyitott a US Billboardon. Majd 2006-ban megjelent a harmadik is, és bár nagyon pozitív kritikákat kapott, az már nem volt képes hozni a múltbéli sikerek szintjét. Az Audioslave 2007-ben feloszlott.

Chris Cornell azóta általában szólóban zenél, bár tavaly összehozott egy Soundgarden reuniont is.

Mivel ennek a blognak mindig a coverek adják az apropót, jöjjenek Cornell coverjei, amiből találunk bőven a videomegosztókon ...és minden második egy Beatles dal.










No comments:

Post a Comment