2011-07-17

Dame Shirley Bassey - Get The Party Started (Pink cover)

Dame Shirley Bassey nevét szerintem nem nagyon kell magyarázni, az viszont válthat ki némi döbbenetet, hogy a címadó Pink covert 2007-ben, 70 évesen énekelte fel ...és a Get The Party Started nagylemeze nem az utolsó: 72 évesen felvette következő albumát és gyanítom, hogy idén is rögzít egyet.

Bassey nem tűnik hetven éves nagyinak (a képen pedig kerek 70). 15-20 évet letagadhat, ami rengeteg dologból jön össze: A ráncmentes arca, a szuperszexi ruhái és mozgása, vagy a fellépéseinek sűrűsége, illetve váratlan helyszínei (70 évesen Glastonbury Festival)

Shirley Bassey-ről könyveket írnak és nem lenne hozzá méltó, ha most megpróbálnám a 74 évét pár mondatban lerendezni. Ezért inkább csak a Pink coverre korlátoznám ezt a postot.


Bassey az egyetlen díva, aki több, mint egyszer énekelhetett Bond címadó dalt. Hangja szinte azonnal hozza a szmokingos-kütyüs-világmegmentős kémtörténetek világát. Innetől pedig egészen egyértelmű, hogy amikor a Marks and Spencer reklámügynöksége 2006-ban előállt a karácsonyi kémnős ötletével, csak Dame Shirley Bassey énekelhette a reklám betétdalát. De mivel a Marks and Spencer folyamatosan azzal a váddal küzd, hogy csak a negyvenes-ötvenes nők divatját szolgálja ki, ezért mind a modellek esetében, mind pedig a választott dal esetében ügyeltek a fiatalos dinamizmusra. Felvették a Get The Party Started Pink covert és robbant a siker. A dalt tartalmazó kislemez a 47. helyen lépett be a UK Billboard 100-ra és ezzel elért egy olyan rekordot, amit szerintem már soha, senki nem fog megdönteni: 2007-ben lett 50 éve, hogy Bassey folyamatosan jelen volt a listán. Ezt kerek 40 dallal érte el. Azóta persze már túl van az 50 éven, ami durván lehetetlennek hangzik.



A reklám után (aminek utolsó snittjében Bassey is szerepel) a cover még folytatta karrierjét. Főcím dala lett a Dancing on Ice sorozatnak, illetve az Australia's Next Top Model reality show-nak. Aztán a felvételt megdarálták és megsavazták az angol dance-remixerek és a négy remixnek köszönhetően 2008-ban a 43. helyen végzett a UK Billboard év végi listáján. És még mindig van tovább: 2010-ben készült egy Bond paródia, a Cats and Dogs: The Revenge of Kitty Galore, aminek a nyitódalaként hallhatjuk Shirley Bassey coverét.

A dalt egyébként nem Pink írta, de olyasvalaki, akire szívesen emlékszünk a kilencvebes évekből. Ő Linda Perry. Ha nem ugrik be, akkor azt mondom, hogy a 4 Non Blondes frontembere és dalszerzője volt. (ki ne emlékezne '92-ben No1 szerzeményére, a What's Up-ra).
Perry kifejezetten Pinknek és Pinkre írta a Get The Party Started dalt. És bizonyítandó, hogy Perry nem ok nélkül az egyik legsikeresebb és legkeresettebb producer/dalszerző (és két kiadó tulajdonosa) Ő volt az, aki Pinket második lemezével kilőtte a holdra, vagy legalábbis a világ legismertebb előadói közé. És ez nem egyedi eset. Perrynek olyan apró ujjgyakorlatai vannak, mint pl. Christina Aguilera visszarántása és bebetonozása a dívák közé a Beautiful című No1 slágerrel. De szinte bármelyik popsztárt említhettem volna, mert a lista kb. végtelen (Jewel, Courtney Love, Gwen Stefani, Alicia Keys, Celine Dion, Blaque, Sugababes, Lillix, Robbie Williams, Melissa Etheridge, Sierra Swan, Solange Knowles, Gavin Rossdale, Juliette and the Licks, Lisa Marie Presley, Fischerspooner, Unwritten Law, L.P., Kelly Osbourne, James Blunt, Cheap Trick, Ben Jelen, Enrique Iglesias és Giusy Ferreri.)

A Get the Party Started 2001 októberben jelent meg Pink Missundaztood című albumának első, beharangozó kislemezeként. A US Billboard 100 listáján a 4. helyig jutott és elnyerte az MTV Europe Best Song 2002 címet ...amin azért csodálkozom, mert bár valóban zseniális dancefloor zene, azért nem egy bonyolult szerzemény, és nem igényel bravúros előadást, még hangszeres szinten sem. Mondhatni a dal egyszerű, mint a kő.








No comments:

Post a Comment