2011-07-18

Jamala - History Repeating (Propellerheads cover)

Jamala hangja és nevének hangzása megtévesztő, mert bár afrikai fekete jazz énekesnőre asszociálhatnánk, Jamala Ukrán, illetve krími tatár származású jazz, soul, world és RnB előadó.

Susana Jamaladinova már 9 éves korában készített lemezfelvételeket, igaz, azok még krími népdalok voltak. Tanulmányai sem jelezték előre jelenlegi stílusát; osztályelsőként végzett a kievi zeneakadémián operaénekes szakon és sokáig úgy tervezte, hogy a milánói Scalaban csinál karriert ...és az a szép ebben, hogy ezt a Scalaban is így gondolták. Aztán a jazz és a soul imádata legyőzte a kivételes operaénekesnői adottságait, felvette a Jamala művésznevet és csak alkalmanként lép fel, mint operaénekes.




Jamala jelenleg a Moszkva-Kiev-Berlin háromszögben koncertezik és építgeti igen ígéretes karrierjét. Még 2011-ben meg fog jelenni debütáló albuma, ami nagy valószínűséggel igazi csemege lesz ...és remélhetőleg világszintű siker.

A History Repeating dalt Alex Gifford, a brit Propellerheads duo egyik fele írta 1997-ben, és az 1998-as Decksandrumsandrockandroll albumon jelent meg Shirley Bassey vokáljával. (Shirley Bassey-ről az előző két postban olvashattok)

Nem téved az, aki azt gondolja, hogy a hangzás alapján a dalnak van valami köze a Bond világhoz. A Propellerheads a track megírása előtt együtt dolgozott David Arnold, örökös Bond-film zeneszerzővel egy Bond tribute albumon (Shaken and Stirred: The David Arnold James Bond Project), amire ők remixelték az On Her Majesty's Secret Service főcímdalt. Aztán a remix sikerét látva Arnold felkérte őket az aktuális, Tomorrow Never Dies epizód egyik betétzenéjének megírására. Ez volt a Backseat Driver.

A Bond világ olyan maradandó hatással volt Giffordra és White-ra, hogy mindenképpen el akartak készíteni egy teljesen saját stílustanulmányt dívával, retro lemezborítóval, retro videoklippel és minden létező hozzávalóval, ami a Bond filmek aranykorát, a hetvenes-nyolcvanas éveket jellemezte.
A track olyan jól sikerült, hogy a UK Billboard 100 listán a 19., a UK Dance charton az első helyet szerezte meg.

A siker eredményeképpen levakarhatatlanul a Propellerheadsre ragadt a History Repeating Bond világa; a dal helyet kapott az 1999-es Austin Powers filmben, illetve a Pixar The Incredibles animációs filmjében az On Her Majesty's Secret Service remixe hallható.









No comments:

Post a Comment