2011-07-01

The Cult - She Sells Sanctuary covers

Vigyázz! Autóban ne hallgasd, mert garantáltan begyűjtöd a gyorshajtásért járó csekkeket.

Egy olyan dal ez, ami garantáltan a kedvenced és általában kétszer hallgatod meg. Nem véletlen, hogy a Ford, a Nissan és az angol autós magazin a Top Gear is használta reklámjaiban. Nem beszélve a Grand Theft Auto: Vice City, a Grand Turismo 3 és a Dave Mirra Freestyle BMX 2. videojátékokról. No meg a sör, a futball kupa reklámokról és a film, illetve sorozat betétdal megjelenésekről.

A dalt 1985-ben írta és vette fel a brit post-punk goth rock banda, a Cult és a KLF-hez hasonlóan 1993-ig folyamatosan újabb és újabb verzióban jelentették meg. Összesen 10 hivatalosan kiadott verziót számoltam össze. (Igaz, ezek nagyrésze remix, míg a KLF inkább folyamatosan "fejlesztette" és újraírta dalait)

A She Sells Sanctuary a megjelenést követően 1 hónap alatt felkúszott a UK Billboard 15. helyére és 23 hétig fenn maradt a charton.

Ezek után már nem is kérdés, hogy aki feldolgozza a dalt, az kap egy morzsát ebből az óriási sikerből. Így hát megszámlálhatatlan sok, szerintem gyengébbnél gyengébb coverek születtek.
Itt van mindjárt a tinibálvány Keane verziója, vagy az Enuff Znuff coverje, de a post nem miattuk íródott, hanem az eredeti tiszteletére.

(Persze azért akadnak meglepő gyöngyszemek is, mint alább, a Tammy Levy, Mark Gill, Rai Clews kerti akusztikus feldolgozása)



















No comments:

Post a Comment