2011-07-01

Kylie Minogue - Wonderful Life (Hurts cover)

Kb. egy éve minden nap hallom ezt a dalt, ha rádióra váltok reggel az autóban. Először azt kérdeztem magamtől, hogy mi ez a bénán ecccerű nyolcvanas szintipop és mit zabálnak rajta a népek, hogy kalapáccsal sem lehet leverni a magyar listák tetejéről? Később már egyre kevésbé zavart. Elkezdtem érteni és az is kiderült, hogy egész Európa erre a dalra izgul 2010 május óta. Aztán rájöttem, hogy egy mestermunka. Egy tökéletes stílustanulmány a 20-25 évvel ezelőtti europop alapjain.

Tény, hogy az USÁban is megunták a hip-hopot és megalkották a már Kozsónál sem hallható szintipop hangszerekre épített Lady Gagát, és az is tény, hogy az összes nagy producer újra dúdolható dallamokba öli a pénzét. Hát nem csoda, hogy a briteknél ezzel a dallal lett a "legjobb új banda" a huszonéves Theo Hutchcraft és Adam Anderson által megalkotott Hurts formáció. A Black és a Pet Shop Boys gondolom állva tapsolt az NME díjátadón, mert a Hurts pont ott folytatja, ahol ők anno abbahagyták. (De még a nyakkendős outfit és a hátranyalt haj is hozza a nyolcvanas évek popsztárjainak érzését.)


A dal Európában mindenhol top 10 helyezett volt. Szerbiában egy éve az. De ami igazán számít az a UK Singles Chart, ahol a 21. helyet sikerült elfoglalniuk. Ez igen jó eredmény, tekintve hogy ez nem egy vidám dal. Ugyanis a szöveg egy öngyilkosságra készülő srácról szól, aki meglát egy lányt és vacilálni kezd ...de az nem derül ki, hogy végül meggondolja-e magát.

No de térjünk rá Kyle Minogue 2010 szeptember 9-én rögzített verziójára, ami több szempontból is meglepte a szakmát és a közönséget.
Először is, mert a produkció a BBC Radio1 meghívására, a Live Lounge sorozat egyik epizódjaként készült. Ez kb. a kilencvenes évek MTV Unplugged műsorának mai megfelelője, ahova néhány akusztikus hangszerrel érkeznek az előadók. De nem Kyle. Ő ugyanis egy egész kamarazenekarral érkezett.
Másodsorban mert kiktatta a dal egyik szexepiljét, a nyolcvanas évek pop ritmusát is és helyette a szövegre ráerősítő, szomorúbb eredménnyel záródó sztorit sejtető, lassabb ritmusban adta elő.
További meglepetés volt, hogy Kyle nem véletlenül választotta a Hurts dalát. Kyle-nak annyira megtetszett a duo stílusa, hogy önként segít be a promótálásukba. Fel is vettek egy közös dalt, a Devotiont, illetve a Hurts felvette Kyle egyik legnagyobb slágerét, a szintén szintipop alapokra épített Confide In Me-t.










No comments:

Post a Comment