2011-07-01

Mo Solid Gold - Safe From Harm (Massive Attack cover)

Tekerd fel a hangerőt, aztán tekerd fel 5 órára a basszust és a magasat, mert jön a Mo Solid Gold, hogy 'K' (K. A. Hapburn) baritonja, Craig Warnock Hammond orgonája, Alexander Boag torzított gitárja, Julian Hewings bass-gitárja és Rob Hague dobjának lüktető ritmusalapja a mellkasodon mutassa be, hogy milyen energiákat képesek felszabadítani a Massive Attack depresszív dallamaiból.

Az angol Mo Solid Gold rövid életű formációja (2000-2002) mindössze egyetlen albumot és 4 kislemezt adott ki, és gyakorlatilag semmiféle elismerésben nem részesültek. Pedig jók voltak. Annyira jók, hogy 4-5 évvel megelőzték a világ pop-ízlését. És annak ellenére, hogy szinte kizárólag csak jó kritikákat kaptak 2 év után feloszlottak.

A csapat nagyja a Mo Solid Gold előtt, '89-'98 között These Animal Men (TAM) néven játszott new wave-et, de ebben a kategóriában is a kevéssé megértett new wave of new wave kategóriába sorolták őket.

Jelenleg a TAM alapítói The Orphans néven játszanak glam és garage punk stílusban (vagy valami ilyesmi), azaz igen távol kerültek a TAM és a Mo Solid Gold  northern soul/new wave vonalától. Pedig milyen jó volt...
A dalt 1991-ben írta debütáló nagylemezére a Massive Attack duója Robert "3D" Del Naja és Grant "Daddy G" Marshall, akik a világ összes elismerését megkapták mindenféle elképzelhető formában. No nem ezért a dalért, mert ez "csak" a 25. helyet érte el a UK Billboard 100 listán.
A Massive Attack az Unfinished Sympathy dalával vésődött be a poptörténelembe olyan mélyen, hogy az Unfinished Sympathy-t minden idők legjobb dalai listán az első 10-ben tartják számon.

A Safe From Harm és az Unfinished Sympathy dalokat a Blue Lines bemutatkozó lemez projectjéhez meghívott Sarah Nelson vedégelőadó énekelte fel.
Kevéssé köztudott, hogy a Safe From Harm zenei alapjait nem feljátszották, hanem hangmintákból ollózta össze a két DJ. A basszus, a gitár és a dobok Billy Cobham Stratus című dalából származnak, illetve Funkadelictől, a Good Old Music trackből.
A Mo Solid Gold ezt a lehetőséget vette észre és turbózták fel a dalt valódi hangszeres játékukkal.






No comments:

Post a Comment